joi, 29 iulie 2010

Prin Londra

O clasa (mai multe) mult superioara romanilor....:

- Turnul Londrei:

Principalul corp al acestuia, White Tower, a fost inaltat in timpul domniei lui Wilhelm Cuceritorul. Mai tarziu a fost completat cu mai multe ziduri, avand o inaltime de 31 de metri, si cu un sant de aparare.

Turnul Londrei este inclus in grupul palatelor monarhice, desi nimeni nu l-a mai considerat astfel de pe vremea lui Henric al VII-lea. A fost inchisoare, menajerie si monetarie regala, iar acum adaposteste pretioasele bijuterii ale Coroanei, o colectie exceptionala de metale si pietre pretioase, fiecare dintre acestea din urma avand propria sa poveste. Numai coroana utilizata la ceremonia de numire a reginei Victoria, in 1838, include circa 3.000 de nestemate, majoritatea diamante si perle. Initial bijuteriile au fost pastrate in Martin Tower, insa, dupa o indrazneata tentativa de furt, comisa in 1671, au fost mutate in actualul corp al cladirii. In White Tower, la parter, mai poate fi admirata o vasta colectie de armuri si arme medievale.

- Palatul Buckingham:

Simbolul suprem al Londrei si al monarhiei britanice, Palatul Buckingham nu a devenit resedinta regala decat in 1837, cand regina Victoria s-a mutat aici de la Palatul Kensington. Situat la capatul celebrei promenade the Mall, edificiul este in prezent locuinta si principalul centru de activitate al intregii familii de Windsor. Cine are norocul sa ajunga in fata lui cu putin timp inainte de 11:30, poate urmari un spectacol deosebit: schimbarea garzii. Infanteristii cu tunici rosii si caciuli din blana de urs sunt renumiti pentru sobrietatea lor. Mai nou, fastuoasele cusme imblanite au fost inlocuite cu unele sintetice, din motive ecologice. Palatul Buckingham include 19 sali de festivitati, 52 de dormitoare regale si de oaspeti, 188 de camere pentru personal, 92 de birouri si 78 de bai. Apartamentele monarhilor se afla in aripa de nord, iar intre august si inceputul lui octombrie, cand familia regala paraseste cladirea, salile de festivitati sunt deschise pentru public.
 
- Westminster Abbey:

Situata pe latura sudica a Pietei Parlamentului, Westminster Abbey a fost teatrul multor evenimente de maxima importanta pentru britanici. Aici au fost incoronati majoritatea monarhilor englezi, unii dintre ei dormindu-si tot aici somnul de veci. Fiind una din cele mai vechi biserici ale Londrei, Westminster Abbey are o spectaculoasa arhitectura medievala. Se pare ca bazele sale erau deja puse in 1040, cand Eduard Duhovnicul a fost incoronat, si-a mutat palatul la Westminster si a inceput sa construiasca un lacas de cult.


Dupa canonizarea acestuia, in 1139, mai multi suverani s-au straduit sa aduca imbunatatiri lacasului de cult, aceasta capatand forma actuala in secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Capela lui Henric al VII-lea, construita in stil gotic si bogat impodobita, a fost finalizata abia la inceputul secolului al XVII-lea, iar turnurile gemene de la intrarea de vest au fost adaugate un veac mai tarziu. Westminster Abbey este extrem (exagerat ar spune unii) de bogata in morminte, aceasta moda dezvoltandu-se, se pare, in secolul al XVIII-lea. Primul ocupant al Coltului Poetilor a fost Geoffrey Chaucer, ingropat aici in 1400. Mai tarziu biserica a inceput sa-i comemoreze pe William Shakespeare, William Blake, John Milton, Jane Austen, Samuel Taylor Coleridge, William Wordsworth si Charles Dickens. Multi dintre acesti scriitori sunt insa prezenti doar cu titlu onorific, osemintele lor fiind inhumate in diverse alte lacasuri britanice de cult. Principalii monarhi care isi dorm aici somnul de veci sunt Elisabeta I, Mary Stuart si Henric al V-lea.


- Hyde Park:


Impreuna cu mai putin vastele St. James si Green Park, acesta a facut parte pe vremuri din terenurile de vanatoare ale lui Henric al VIII-lea. In prezent, este unul din putinele locuri linistite din capitala britanica, cu exceptia, poate, a diminetilor de duminica, atunci cand persoanele care simt ca au ceva de spus se reunesc in Coltul Oratorilor, situat in extremitatea nord-estica a parcului. Absolut oricine poate lua cuvantul aici, povestindu-le trecatorilor ce are pe suflet. Nu departe de oratori, inspre latura sudica a parcului, se gaseste Rotten Row, fosta cale regala de vanatoare



- British Museum:

Gazduit intr-o frumoasa cladire in stil greco-victorian, cu o fatada asemanatoare celor ale templelor elene, acest muzeu adaposteste unele din cele mai importante relicve ale umanitatii. De mai bine de 250 de ani aici sunt expuse nenumarate opere de arta. Baza colectiei a pus-o, in 1753, Sir Hans Sloane, medicul reginei Anne si al regelui George al II-lea, care si-a donat antichitatile natiunii britanice. De atunci patrimoniul muzeului s-a marit continuu, incluzand piese deosebit de rare si de valoroase. Printre acestea se numara grupul Elgin, constand intr-un set de statui din marmura ce odinioara au impodobit Parthenonul atenian. Tot aici se poate admira Piatra de la Rosetta, descoperita in 1799, in localitatea egipteana Rosetta, pe care s-a sculptat prin anul 196 I.H. un decret al lui Ptolemeu al V-lea. Notarea acestuia atat in hieroglife egiptene, cat si in cuvinte grecesti, l-a ajutat pe egiptologul francez Jean-Franois Champollion sa descopere cheia pentru descifrarea vechilor scrieri egiptene. Pe langa antichitati, muzeul mai expune o vasta colectie de picturi ilustrand practic orice perioada si scoala europeana.


 
- Kensington Palace:
 
Fosta resedinta regala, acest palat pare sa nu fi purtat prea mult noroc femeilor care i-au calcat pragul. Era o simpla casa de tara in 1689, cand a fost cumparat de catre William al III-lea. Se spune ca regina Victoria ar fi petrecut aici o copilarie mai mult decat trista. Informatia nu este foarte sigura, insa dovezile despre nefericirea printesei Diana, care a locuit aici in calitatea de sotie a printului Charles, sunt extrem de numeroase, presa din epoca dezbatand pe indelete acest subiect. Supranumit ghetoul regal, palatul este in prezent locuinta mai multor membri ai familiei de Windsor.
 
 
- London Eye:
 
Cunoscut si ca Millennium Wheel, London eye este cea mai inalta roata de acest fel din Europa (135m) si a devenit cea mai populara atractie turistica a Londrei. Cand a fost construita era cea mai inalta roata din lume, insa a fost surclasata de Steaua Nachang-ului din Singapote. London Eye se afla in vestul gradinilor Jubilee, pe malul de sud al raului Tamisa, intre podurile Westminster si Hungerford.
 
 
 
 
 
 
- Apsley House:
 
Cunoscuta candva ca resedinta nr. 1 a Londrei, aceasta casa a fost intr-o vreme cea mai cunoscuta adresa din oras. Construita de Robert Adam, aceasta a fost locuita de faimosul duce de Wellington din 1817 si pana la moartea sa, in 1852. In prezent adaposteste un muzeu dedicat marelui om politic britanic, fiind pastrata asa cum ii placea pe vremuri ducelui de fier. Uniformele si armele acestuia, portelanurile sale si colectia de arta sunt amenajate pentru a crea o impresie cat mai artistica. Dintre exponate se distinge o imensa statuie realizata de italianul Canova, reprezentand un nud al lui Napoleon Bonaparte, inamicul ducelui, din fericire impodobit cu o frunza suficient de mare pentru a-i salva onoarea. Impresionanta este si galeria Waterloo, unde se tinea anual un banchet in cinstea ofiterilor participanti la aceasta batalie. Aceasta este o opulenta sala cu plafonul bogat sculptat, pereti inveliti in damasc rosu si impodobiti cu nenumarate picturi clasice.
 

- Palatul Westminster:
 
 Cunoscut si ca palatul Parlamentului (unde isi desfasoara activitatea cele doua Camere ale legislativului cea a Lorzilor si cea a Comunelor), acesta este unul din principalele obiective turistice ale Londrei. Turnul cu ceas, orientat spre Piata Parlamentului si Westminster Abbey si cunoscut de toata lumea sub numele de Big Ben, este emblematic pentru capitala britanica, figurand, practic, pe toate pliantele turistice ale orasului. Initial, pe locul acestui palat s-a ridicat, incepand din secolul al XI-lea, una din resedintele regale. Din aceasta s-au pastrat Jewel Tower, construit in 1365 ca trezorerie pentru Edward al III-lea, si Westminster Hall, o sala majestuoasa de receptii, cu plafonul din lemn. Restul cladirii a fost distrus in 1834, de un incendiu devastator, fiind recladit in stil gotic de catre arhitectul Augustus Pugin. In aceste corpuri noi ale palatului sunt tinute sedintele Parlamentului britanic. Cea mai frumoasa priveliste este cea din partea de sud a Tamisei, mai ales noaptea, cand cladirile din complexul Westminster sunt luminate feeric.
 

- Catedrala St. Paul:

Ametitor de frumoasa catedrala St. Paul se poate lauda cu al treilea cel mai mare dom din lume. Este capodopera lui Sir Christopher Wren (1632-1723) si a fost terminata in 1710, dupa 35 de ani de munca asidua. In interior, se remarca faptul ca domul este mult mai mic decat vazut din afara. In realitate, intre cele doua exista un spatiu de circa 18 m, in care s-a construit un con de caramizi, cu scop de sustinere. Una din principalele atractii ale catedralei este Galeria +oaptelor, la care se ajunge urcand o scara in spirala cu 259 de trepte. Aici se produce un fenomen acustic interesant: orice soapta rostita spre o latura a zidului este transmisa intr-o secunda de cealalta parte a acestuia, la o distanta de aproximativ 33 de metri.


- Tower Bridge:
 
In ciuda aspectului sau medieval, Podul Londrei (sau Podul Turnului) si-a celebrat centenarul abia in iunie 1994. Ridicat pe un schelet metalic imbracat in piatra, el a fost construit intentionat in stil gotic pentru a se armoniza cu turnul din apropiere. Este celebru pentru enormele sale brate basculante, care se ridica pentru a permite trecerea vaselor mai mari. In prezent acest lucru se intampla destul de rar, insa pe vremurile cand traficul de pe Tamisa era foarte intens, bratele podului se inaltau de circa cinci ori pe zi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu